vineri, 10 aprilie 2009

JOI'N CINCI - Al cincilea element

Cronica de film : Al Cincilea Element(1997) /The Fifth Element/The 5th Element
Într-un ciudat şi colorat Univers, unde speranţa de a supravieţui ar fi imposibilă fără descoperirea celui de-al cincilea element, un erou neobişnuit înfruntă răul pentru a salva omenirea. Practic, povestea este veşnica confruntare dintre Bine şi Rău, doar că aici capătă un aspect neobişnuit. Răul este absolut. Un singur lucru îl deranjează : viaţa! Răul nu este motivat de bani, putere sau dominaţie. N-are nevoie de energie pentru a se răspândi. Îl deranjează Viaţa şi scopul lui este să distrugă bărbaţi, femei, copii, animale, plante, şi chiar lumina. Soseşte în Universul nostru la fiecare 5000 de ani ca să lupte - iar noi de fiecare dată uităm cum să luptăm. (http://www.port.ro/al_cincilea_element_the_fifth_element/pls/fi/films.film_page?i_film_id=1955&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_where=1)

Cronica de spectacol:
Numai Al Cincilea Element - ARTA la Superlativ (interpretat aseara de Stefan Mardale si trupa Cri-Gri) ne mai poate salva. Nu... nu extraterestrii ne ameninta cotidianul, mintea, sufletul, scara de valori, trecutul ... Ci BANUL, dictatura lui si toate (non) valorile materiale efemere, pe care le impune agresiv in societatea contemporana!
Am ajuns aseara la ACASA de JOI'N Nautilus (adica la serile JOI'N ale lui DANIel FaT si invitatii) inainte de 20.30 . Cri-Gri si Daniel FaT erau in probe. De sunet !
M-a intampinat o sala trei sferturi goala si cumva trista. Nici ai mei n-au mai venit si nici eu nu eram 100% prezent, gandurile alergau spre cealalta acasa, la Dana, pe care o lasasem cu suferinta de dupa operatia la rinichi (ce si-ar mai fi dorit sa vina ....)! Eram doar cu Mihaela si Markus. Desigur, nu doar salile (pline sau nu) si nici numele (celebre sau nu) fac spectacolele bune, ci fluxul pasiunii comune care le uneste! Eu unul prefer un public mediu ca numar, dar cu o mare dorinta de JOI'N, unul care stie unde a venit! Mi-e nu-mi plac spectacole pe stadion (exceptie(singura): The Rolling Stones, Bucuresti, 2007), imi place intimitatea comunicarii, pentru asta am venit in BigMamou in decembrie si februarie la cantarile lui Ovidiu, ea m-a adus JOI de JOI'N in Nautilus! Iubesc serile de acest fel, aproape, foarte aproape de Artistii-Oameni, calzi, neplictisiti, fara fitze ...
Esentele tari sunt in sticle mici, nu-i asa ?
Si-am asteptat, si-am baut bere, si iar am asteptat. Si sala s-a umplut!


Cred ca batea de 9.30 cand Marele Amfitrion a dat startul JOI'N, cu deja celebra Proba (muzicala) de microfon! Cum altfel poate fi JOI'N, in prezenta lui DANIel, decat cu zambete-la inceput, rasete in hohote - imediat dupa incalzire, si mai apoi ca'n viata: vesel sau(si) trist, dar fericit ca esti acolo cu el si invitatii lui, aplaudind si ovatzionand continuu!
"CRI GRI a fost infiintat de Stefan Mardale in toamna anului 1996.
`CRI GRI` a fost ales ca titulatura "pentru a fi in ton cu stilul divers muzical si textele in respect pentru limba romana".
Definitia genului abordat de formatie este socanta si amuzanta totodata: porumbac. Da, pasarea aceea cu pene in diversitate de culori, cocos, gaina sau ce se nimereste a fi, cu alte cuvinte, "din lumea necuvantatoarelor". Fusion, pentru cetatenii straini – explica cu umor si ironie Stefan. Definitia ciudata, cu iz folcloric si cultural, intriga si provoaca totodata
."
Aseara in formula relativ noua:
Cătălin Ştefănescu Pătraşcu-chitare,
Daniel Ivaşcu-percuţie,
Zsolt Bara-chitară,
toti sub bagheta basului si vocii lui Stefan!
Au fost patru reprize de Arta la superlativ. M-am simtit mandru si fericit ca sunt roman si ca pot fi alaturi de asemenea muzicieni in Romania! Nu fac nici clasamente, nici comparatii, dar as renunta usor de tot la concerte ale multor nume internationale, pentru seri ca cea de aseara!

Doua de CRI-GRI care m-au cucerit definitiv cu un porumbac-fusion: indie sau folk-rock acustic, Catalin un maestru al chitarei clasice, percutiile HandSonic Roland, inedite si contagioase, marca Daniel, impreuna cu Zsolt, cel mai nou Cri-Gri. Am inchis ochii si am zburat inapoi in timp, visandu-ma de 20 de ani ascultand Dan Andrei Aldea(ce dor mi-e de el !!) si Mircea Florian !
A trebuit sa deschid ochii si l-am vazut in fata mea pe Stefan desfatandu-ne auzul cu porumbacele tinere de pe viitorul album: 11 Povestioare, dar si cu cele mai batrane de pe Glas de peşte(2004) si Urma de mâine(2006)! Si nu in cele din urma, cover Beatles - romanesc (abia astept sa-l reascult): Come together!
BRAVOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO CRI-GRI!
Si l-am lasat la urma pe ce-l de-al casei, pe DANIel FaT! CU celelalte doua reprize!
Asa cum spuneam si data trecute: Mereu acelasi, in fiecare seara altul! Cu un repertoriu atat de mare ca al lui, ne-ar fi putut si chiar voia sa ne tina trezi pana dimineata! Mai ales ca spre finalul reprizei a doua, ramasesem numai intre prieteni, plecase chiar si politia de la intrare (prietenii stiu despre ce e vorba)! Ne-a (in)cantat, din nou DANIel, cu vechi dar si cu noi, cu vesele(tari) dar si cu lirice(duioase), cu folk dar si cu folclor, cu cantece de morosan din acelea murmurate de aripile ingerilor, numai la urechile unora cu suflet ca al lui, pentru a ni le darui noua, sa ne umplem sufletele obosite si cumva golite de grijile de peste zi. Aseara, inainte de Saptamana Mare, ne-a bucurat muzica si dar si actorul DANIel Fat!
Momentul Open Stage inedit: In pauza CRI-GRI, debutul pe scena al lui Markus din Germania, la pian ! Mi-as dori ca data viitoare sa-l face(ti)m sa se si auda - pianul , El - Markus, chiar a cantat frumos !
Spre final, la momentul: intre prieteni a aparut Ioan! Au facut ce'au facut (el si Daniel si sala) si ... m-au urcat si pe mine (din nou) pe scena, pentru un Open Stage Umoristic! Va multumesc pentru ca m-ati acceptat langa voi, pe scena! Sunt fericit ca am fost aseara!
MUUUUUUUUULTUMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIM DANIel!
MUUUUUUUUULTUMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIM Stefan!
MUUUUUUUUULTUMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIM Nautilus, adica Ioan si Ileana !

2 comentarii:

Unknown spunea...

Am fost saptamana trecuta si am fost si ieri la "Joi'n" si m-am simitit foarte bine!!Atmosfera placuta, muzica frumoasa.Trupa "Cri Gri" este plina de talent si mai ales de modestie(acest lucru m-a suprins in mod placut),iar Daniel Fat m-a fascinat in ambele seri!Actor, cantaret si multe alte calitati intr-o singura persoana...felicitarii, mi-a placut foarte mult!Multumim lui Cezar ca ne-a "luat" cu el.Va doresc mult succes si sper sa ne revedem. Mihaela

Unknown spunea...

Si eu multumesc pentru ambele serii, mi a placut la maxim muzica si stilul in care a fost prezentat muzica. Stefan Mardale si trupa Cri Gri a fost deosebit si stilul de muzica este deosebit de frumos. Daniel Fat este intr-adevar un artist **desosebit** si multumesc Dnle Fat pentru ocazie sa m-ati incurajat sa ma urc pe scena. N-as fi facut asta niciodata daca Cezar si Daniel nu ar fi fost asa incurajator. Am avut emotie enorm de mare ...

Imi pare rau ca asta fost ultima ocazie sa ma duc la Joi''n pentru acum si sper ca exista mai departe. Ma simt acasa aici in Romania si o sa mi fie dor si de acest evinement, dar Mihaela si eu lucram in "diaspora"... Multumesc si pe curand.

My Love